Activiteiten

Op 16 mei 2019 Israëls onafhankelijkheidsdag ontvingen Miri en Chaim Ehrental, de oprichters van Zichron Menachem, de ‘Pras Jisrael’, een belangrijke Israëlische onderscheiding. Zichron Menachem geeft hulp aan kinderen met kanker in Israël. Ze ontvingen de onderscheiding uit handen van president Reuven Rivlin en premier Benjamin Netanyahu.

Lees hieronder een samenvatting van de toespraak van Miri Ehrental.

“Deze prijs behoort beslist niet alleen mij toe. Ik richt me tot alle vrijwilligers, die hun kostbare tijd opofferen voor kinderen met kanker, en hun families. Met name diegenen die meekomen met de vakantiereizen. Ook richt ik me tot onze kinderen, die ons in onze hele pijnlijke weg hebben bijgestaan.
Er zijn honderden stichtingen en goede doelen. Al deze vrijwilligers blinken uit in liefdadigheid voor Israël en voor zieke kinderen. Ook als niemand kijkt, gaan ze bij nacht en ontij de deur uit om deze groep kinderen bij te staan. Ze doen dat niet om complimenten te krijgen.
De Joodse bronnen zeggen: Olam Chesed Jibane, de wereld is gebouwd op liefdadigheid. De erkenning die wij vandaag gekregen hebben, en de fakkel die wij 2 jaar geleden hebben mogen ontsteken, is voor al die mensen die ons hebben bijgestaan.
Mijn zoon Menachem is al 25 jaar niet meer bij ons. Maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet zijn aanwezigheid voel in ons werk, en de opdracht die hij ons gegeven heeft. Zaaien en oogsten vanuit pijn, om bitterheid om te zetten in zoetheid. Om wanhoop om te zetten in vervulling.
Toen wij als pasgetrouwd stel geconfronteerd werden met de doodzieke Menachem, die 14 jaar gevochten heeft voor zijn leven, en we tevens een heel gezin draaiende moesten houden, ondervonden we hoe vaak we op de steun van anderen moesten terugvallen.
Vanuit die ervaring is Zichron Menachem geworden wat het vandaag is. Ik moet u zeggen dat er geen dag voorbij gaat bij Zichron Menachem dat ik geen wanhopige berichten hoor. De staat Israël is onderling verdeeld, de verschillen tussen groeperingen zijn torenhoog. Mensen staan elkaar soms letterlijk naar het leven. Beste mensen, als ik één ding geleerd heb bij Zichron Menachem, dan is het relativeren. Ik nodig u allemaal uit om een dag te komen kijken wat Zichron Menachem betekent in levens van kinderen. Er wordt niet gekeken naar religie, afkomst of huidskleur. Een kind is ziek en wordt door ons geholpen, en ook de hele familie eromheen.
Ik wens u gezondheid, liefde voor elkaar en Chag Jom Ha’atsmaoet Sameach.”

Copyright © 2024 Zichron Menachem.